Informace
Glutaminové receptury
Glutamin je nejčastější aminokyselinou vyskytující se ve svalové tkáni, proto je na ni také při růstu svalové hmoty kladena našim tělem nejvyšší spotřeba. Předchází poškození svalstva, případné katabolizaci a zároveň podporuje produkci růstového hormonu. Zabraňuje destrukci svalové hmoty.
Mezi hlavní úkoly glutaminu spadá účast na syntéze bílkovin a purinů, dále transport buněk tenkého střeva, výživa imunitních buněk, regulace acido-bazické rovnováhy a transport a detoxikace amoniaku.
Význam glutaminu pro sportovce spočívá hlavně v ochraně před nadměrným katabolismem, snížení rizika vzniku negativní dusíkaté reakce. Dále představuje alternativní zdroj energie při nedostatečné nabídce glukózy. Podporuje výstavbu a regeneraci svalové tkáně.Zvyšuje uvolňování růstového hormonu do krevního oběhu. Podporuje syntézu glykogenových zásob a celkových regeneračních procesů po ukončení fyzické aktivity.
Mezi nejbohatší zdroje glutaminu řadíme maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cereálie, luštěniny. U silových a vytrvalostních sportovců je vhodné navýšit příjem glutaminů pomocí doplňků stravy. Intenzivně trénujícím sportovcům se doporučuje užívat 3 – 5g čistého L-glutaminu rozloženého do 2 – 3 dávek denně (60 minut před tréninkem, 15 – 30 minut po tréninku, popř. ráno nebo večer). Vhodná je kombinace glutaminu s kreatinem.