Dieta, která podpoří imunitu

Nejlepší způsob, jak zabránit infekci, je zlepšit přirozenou obranyschopnost vašeho těla. Toho lze dosáhnout systematickým cvičením, nejlépe venku, a správnou stravou. Kromě zeleniny a ovoce se vyplatí zařadit do jídelníčku i několik dalších hodnotných produktů s obzvláště blahodárným účinkem na zdraví, jako je česnek.

Česnek je zdrojem allicinu, látky, která působí jako antibiotikum. Používá se k prevenci a léčbě různých infekcí. V lékárnách je k dostání mnoho česnekových doplňků stravy. Hřebíček můžete jíst i syrový – stačí 1-2x denně. Lidé, kteří nemají rádi charakteristickou chuť a vůni česneku, si mohou dát rybí tuk.

Olej z tresčích jater je bohatým zdrojem omega-6 mastných kyselin a také mnoha vitamínů a jódu. Vitamin E posiluje stěny cév a chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Rybí tuk by se měl užívat na podzim a v zimě.

Dieta pro zvýšení hladiny testosteronu

Testosteron je nejdůležitější mužský pohlavní hormon a je produkován hlavně ve varlatech. Jeho funkcí je především utváření pohlavních znaků a účast na spermatogenezi. Ovlivňuje také budování svalové tkáně tím, že stimuluje syntézu bílkovin. Mnoho faktorů může způsobit pokles hladiny pohlavních hormonů.

To je přirozené s věkem, protože varlata produkují v průběhu času méně a méně testosteronu. Nepřítelem mužství je alkohol, nadměrný stres a nedostatek spánku. Pánové by se také měli vyvarovat sóji a jednoduchých cukrů. Úprava jídelníčku může pozitivně ovlivnit hladinu mužských hormonů.

Vědecké studie mimo jiné prokázaly, že mononenasycené a nasycené mastné kyseliny jsou velmi dobrými prediktory testosteronu. Bohaté zdroje těchto sloučenin zahrnují olivový olej, avokádo a máslo. Hladinu testosteronu ovlivňují také minerální látky, především zinek a hořčík, které najdeme mimo jiné v obilných klíčcích, ořeších, špenátu a dýňových semínkách.

Vařená nebo syrová zelenina?

Zelenina je bezesporu jedním z nejzdravějších produktů, a proto se řadí na samé dno potravinové pyramidy. Odborníci na výživu se shodují, že zelenina konzumovaná ve velkém množství má vždy pozitivní vliv na zdraví našeho těla.

Obsahují nejen obrovské množství vitamínů a minerálů, ale také vlákninu. Jejich výhodou oproti ovoci je, že jsou mnohem méně kalorické a nemají tak velké množství cukru – fruktózy. V jaké formě ale jíte zeleninu, abyste z ní měli to nejlepší? No, na rozdíl od zdání, vařená zelenina přinese mnohem více výhod než syrová zelenina.

Důležitý je samozřejmě i druh tepelné úpravy, neboť zelenina v páře nebo pečená bude zdaleka nejzdravější. První výhodou tepelně upravené zeleniny je kolosální nárůst prospěšných antioxidantů a dokonce i množství samotných vitamínů. Pokud však jíme syrovou zeleninu, neměla by převážit tu, například pečenou.

Related posts